Talán nincs is olyan ember ma Magyarországon aki ne evett volna már életében legalább egyszer húslevest. De vajon milyen alapanyagra lesz szükségünk a jó húsleveshez?

Régen vidéken nagycsaládos környezetben, és ott ahol voltak háztáji állatok a legegyszerűbb volt ha egy egész tyúkból készítették el a levest. Ennek a mennyisége kellő képen elég volt az egész család számára és nem kellett aggódni, hogy mi van ha valaki még szeretne repetázni. Természetesen nem csak a tyúkból hanem csirkéből, kacsából, libából és marhából illetve pulykából is készülhetnek nagyon finom levesek. (És akkor a halat még meg sem említettük!)

Manapság a pesti emberek, vagy ott ahol csak 1-2 személyre főznek ritkán vásárolnak meg egy egész tyúkot és főzik meg belőle a levest. A kisebb adaghoz ezért úgy kell összeválogatnunk a leveshez való húsokat, hogy abban legyen bőségesen csont, lehetőleg olyan amin még hús is van. Nem baj, ha van benne porcos és bőrös rész is és persze a színhúsra is érdemes nagyobb figyelmet szentelni, bár ne ez legyen a leghangsúlyosabb. Ebből már rögtön látszódik is, hogy a jó húsleves nem a húson, hanem inkább a csontokon múlik! Természetesen nagyon fontos mindezek aránya!

Sokan úgy gondolják, hogy a legjobb, legösszetettebb ízű levesek mindig többféle állatból készülnek. Bár fontos a zöldségek aránya is és a főzési folyamat mikéntjén is nagyon sok múlhat, a húsleves lelke mégiscsak a hús, vagyis a csontok. Az ünnepi leves kocsonyásan sűrű és erős, amihez több csontra és még több cupákos részre van szükségünk. Ellenben ha betegnek szánjuk a levest, akkor lehet könnyebb, soványabb húsokat használni, de a hús-csont-bőr arányra itt is nagyon kell figyelni.

Húsleves
Értékelés:

Post navigation


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.