Életünk egyharmadát töltjük alvással, tehát legalább ennyit vagyunk fekvő helyzetben (a vonaton ülve történő alvást ebben az esetben elenyészőnek tekintjük). Az OECD honlapjáról kiderül, hogy az átlagos élettartam Magyarországon (sajnos mondjuk Budapest és Győr között már nem tesz különbséget) 75 év. Férfiaknál 72, nőknél 79. (Megjegyzés: arra nincs adat, hogy a nemek közti különbség oka az, hogy a férfiak rosszabbul választanak matracot.)

Kis fejszámolással kijön, hogy a 657000 e világon töltött óránkból 219 ezer órát töltünk alvással.

Éppen ezért jól tesszük, ha gondoskodunk róla, hogy valóban megfelelő körülmények között tudjunk aludni, az alvás pihentető, relaxáló legyen. Törekedjünk az ideális fekvőhely kialakítására. A cikk további része leginkább azok számára lesz érdekes, akik az ágykeret, ágyrács + matrac kombinációban gondolkoznak (ezúton szeretnék elnézést kérni a fakíroktól, nekik majd egy külön írást szentelünk a későbbiekben).

A legfontosabb, hogy a matracot körültekintően válasszuk ki, hiszen ez a közeg érintkezik a testünkkel küzvetlenül. A matracot alkotó anyagok fajtája és minősége kulcsszerepet játszik a megfelelő tartás biztosításában és a jó közérzet kialakításában az alvás során. Nézzük meg, hogy

Mire kell figyelni a matrac kiválasztásakor

Korábbi cikkünkben már írtunk róla, hogy elsősorban azt kell tudnunk, hogy miket tartunk legfontosabbnak, milyen speciális igényeink, milyen elvárásaink, vannak leendő matracunkkal szemben. A különböző gerincbetegségekben szenvedőknek bizony meghatározó, hogy milyen a fekhelyük. Egy jó matrac kiváló kiegészítés a gyógytorna mellé.

rossz fekhelyAbban az esetben, hogy ha például franciaágyra egy nagyobb méretű matracot, akkor már a párunk igényeit is bele kell vennünk a számításba. Legjobb, ha megbeszéljük és közösen választjuk ki.

Szerencsére nagyon sokféle típusból lehet válogatni: rugós matracok, kókuszmatrac, ott van a nagyon népszerű memóriahabos (memory foam) matrac és még sorolhatnám. Mindegyik kapható különböző méretekben (140×200,160×200, 180×200), szóval csak jó helyen kell keresni.

Mennyibe kerül egy jó matrac

Amikor feltesszük a kérdést, hogy Milyen matracot vegyek?, egészítsük ki így: Milyen matracot vegyek X forintért?

A rossz hír az, hogy a legolcsóbb matracok általában nem a minőséget képviselik, de a drága sem jelent feltétlenül jót. Az ár / érték arányt tartsuk mindig szem előtt.

A jó hír az, hogy sok üzletben az eladóktól tudunk segítséget kérni, ne habozzunk kérdéseket feltenni.

Példa egy jó összeállításra

Nem haszontalan az internetet böngészni, nagyon kényelmesen lehet a bútoros és matracos webáruházak kínálatában kutakodni. Összeszedtünk egy összeállítást, ami szerintünk nem rossz:

  • Ezek az ágykeretek mind nagyon jók, a favorit közülük talán a Matilda 160-as
  • Matracot hozzá bármelyik matrac webáruház-ban találni. Pl.: Zafir Comfort memóriahabos matrac.

Sok sikert a keresgéléshez!

Milyen matracot vegyek – olcsót vagy jó minőségűt
Értékelés:

Post navigation


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.