100 év
100 év

2014-ben a világon a születéskor várható átlagéletkor 68,35 év volt – CIA World Factbook című kiadványa szerint. Nemekre bontva ez a következőképpen néz ki: a nők 70,43, a férfiak 66,39 évre számíthatnak ma a világon. Hazánk a vizsgált 223 ország között a 93. helyen végzett: itthon a férfiak 71,73, a nők 79,41 évre számíthatnak születésükkor. Szemezgettünk azon országokból, ahol a legnagyobb a nők várható élettartama.

Íme néhány adat a 2014-es átlagéletkor statisztikákból:

  • A japán nők a születéskor várható élettartam tekintetében már több mint 25 éve birtokolják a dobogó első helyét. A tavalyi statisztikák szerint akár 87,99 éves átlagéletkor elérésére is számíthatnak a szigetországi nők.
  • San Marino a világ egyik legkisebb országa – mindössze 60 négyzetkilométer, lakossága 28 400 fő -, Európa déli részén helyezkedik el, Olaszország ölelésében. Az itt élő nők születéskor várható átlagéletkora 85,94. Hosszú életük titka vélhetően a kiváló természeti adottságoknak, a viszonylag stresszmentes életnek, valamint az ország jó gazdasági helyzetének köszönhető.
  • A Kína délkeleti partjainál fekvő Makaó területe mindössze akkora, mint egy átlagos budapesti kerületé, lakossága azonban közel 600 ezer fő. Emiatt átlagéletkor tekintetében nehéz elképzelni, de a zsúfolt országban a nők születéskor várható élettartama 87,59 év – ez elsősorban a jó egészségügyi ellátásnak köszönhető.
  • Monacóban a nők születéskor várható magas átlagéletkora – 85,66 év – köszönhető a jó természeti adottságoknak, az állam gazdagságának, a szinte nem létező munkanélküliségnek, illetve annak, hogy Monacóban nem kell adót fizetni.
  • Hongkong a Kínai Népköztársaság 263 szigetből álló városállama. Bár területe mindössze Budapest kétszerese, körülbelül hétmillió ember lakja. A zsúfoltság ellenére a nők születéskor várható élettartama 85,71 év – ez elsősorban a jó egészségügyi rendszernek köszönhető. A gyarmati időszak jelentősen befolyásolta Hongkong fejlődését, gyakran mondják róla, hogy benne találkozik Kelet és Nyugat.
  • Szingapúr lakói nem csupán hosszú életűek – a nők születéskor várható átlagos élettartama 87,7 év -, de nemzetközi felmérések szerint itt követik el a legkevesebb bűntényt a világon. Az ország egészségügyi rendszerét ma a világon a leghatékonyabbak között tartják számon.
Ezeken a helyeken élnek a nők a legtovább!

Post navigation


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük