A nyári hónapokban jellemzően jelentősen megnövekedhet a defektek száma az utakon országszerte. Ezt a riasztó statisztikát tapasztalták a mobil gumicsere szolgáltatók a múlt évben, amikor július és augusztus között csaknem egyharmaddal többször riasztották szerelőiket, mint a tavaszi időszakban.

Ennek hátterében egyebek mellett az áll, hogy a szabadságolások és nyári szünidő ideje alatt sokkal többen kelnek útra autóval, legyen szó belföldi kirándulásról vagy külföldi nyaralásról. A zsúfoltabb utakon több a veszélyforrás az abroncsok számára. Gyakrabban találkozhatunk eldobált hulladékkal, leesett rakomány-darabokkal, de akár közúti balesetekből származó roncsokkal is, melyek között könnyen defektet kaphatunk. A torlódások, dugók ráadásul megsokszorozzák ezt a veszélyt, hiszen a lassú araszolás közben az abroncsok folyamatosan ki vannak téve a káros úthibáknak, mint az éles kövek vagy mély gödrök.

Nem szabad azonban elfelejteni, hogy sok esetben maguk az autósok is hibásak az ilyen típusú balesetekerét. Az elöregedett, lekopott gumiabroncsok ugyanis rendkívül sérülékennyé válnak. Egy 3-4 éves, elkoptatott gumival már nem lehet biztonságos útra kelni, mivel ezek minimális ütközésre is könnyen kidurranhatnak vagy megrepedhetnek. A megfelelő mintázat és profilmélység hiánya jelentősen növeli a defekt bekövetkezésének esélyét. Ezért elengedhetetlen figyelni az abroncsok gyártási dátumára és rendszeresen ellenőrizni azok állapotát.

Szélsőséges időjárási viszonyok

A globális felmelegedés egyre szélsőségesebb időjárási körülményeket teremt, ami fokozza a kockázatot. A gyakoribbá és intenzívebbé váló hőhullámok során az aszfalt akár 50-60 Celsius-fokosra is felforrósodhat. Az ilyen extrém hőségben a gumiabroncs hamar elveszítheti rugalmasságát, ezáltal repedések, kidudorodások alakulhatnak ki rajta.

De a nagy meleg mellett a zivatarok sem veszélytelenek. Heves esőzéskor az úttest felverődő kövei, rázuhanó faágai is komoly sérüléseket okozhatnak egy abroncsban. A hirtelen lezúduló nagy mennyiségű csapadék ráadásul veszélyes, ilyenkor az abroncsok részben vagy teljesen elveszítik tapadásukat az úttal.

Napjainkban egyre divatosabbak a szabadidős terepjárós és offroad túrák. Ezek a kalandok azonban rendszerint nem szilárd, aszfaltozott burkolatú, hanem burkolatlan, murvás vagy köves utakon zajlanak. Az ilyen tereptúrákon a szabálytalan útfelületeken akár éles kövek, gödrök is komoly defekteket idézhetnek elő az arra nem megfelelően felkészült abroncsokban. Éppen ezért ezekhez a tevékenységekhez érdemes kifejezetten erre a célra gyártott, robusztus, magas terepképességű abroncsokat választani. Ezek kiváló terepműködést és ellenállóképességet biztosítanak az extrém terhelésnek.

A fentiek alapján látható, hogy a nyári hónapokban számos körülmény fokozza a defektek kockázatát az utakon. A megnövekedett forgalom, a hőség, zivatarok, offroad túrák mind-mind hozzájárulnak ahhoz, hogy nagyobb eséllyel következzen be egy kellemetlen gumisérülés. Ezért lényeges ebben az időszakban odafigyelni abroncsaink állapotára és időben lecserélni azokat, ha minőségük megkívánja.

Sajnos azonban a leggondosabb előkészületek mellett sem zárhatók ki teljesen a defektek, ekkor pedig elengedhetetlen a gyors és szakszerű helyszíni beavatkozás. A modern mobil gumiszervizek felkészülten és országos lefedettséggel állnak készenlétben, hogy egy-egy defekt esetén perceken belül a helyszínre érkezzenek és biztonságosan helyrehozzák, vagy lecseréljék a sérült gumit.

Sok defekt várható 2024 nyarán?
Értékelés:

Post navigation